50 dag bakalii (figi, rodzynki, skórka pomarańcza, orzechy różne, daktyle, migdały, suszone śliwki, morele - w zależności od ograniczeń dietetycznych chorego).
6 łyżek mąki ziemniaczanej,
6 jajek,
6 łyżek cukru pudru,
cukier waniliowy,
Pokrojone bakalie wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej. Żółtka utrzeć z cukrem, ubić pianę z białek. Do żółtek dodać bakalie, pianę i resztę mąki, lekko wymieszać.
Na blachę wysmarowaną oliwą i wysypaną mąką ziemniaczaną, wyłożyć cienką warstwę (ok. 2 cm) masy i upiec w średnio gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor. Po wystudzeniu można posmarować mazurek dowolną pomadą, polewą czekoladową lub lukrem. Można udekorować bakaliami zanim stężeje.
>> powrót25 dag maku,
6 jaj,
kostki tłuszczu,
20 dag cukru pudru,
1,5 łyżeczki proszku bezglutenowego do pieczenia,
10 dag kaszy kukurydzianej,
50 dag kwaśnych jabłek,
cukier waniliowy,
kaszka kukurydziana do obsypania wysmarowanej tłuszczem blachy (może być bułka tarta bezglutenowa).
Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 24 godziny. Odcedzić, zmielić dwa razy. Utrzeć cukier, tłuszcz i żółtka. Dodać po trochę zmielony mak. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z duzymi otworami i wycisnąć sok. Dodać je do całej masy i wymieszać. Na koniec dodać kaszę kukurydzianą wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Piec w temperaturze 150-160 stopni C. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.
Polewa:
10 dag cukru pudru,
2 łyżki wody,
2 czubate łyzki kakao,
10 dag masła,
Wymieszać: cukier z wodą i kakao. Zagotować. Mieszając dodać masło.
>> powrótPrzepis na biszkopt bezglutenowy, zwykły (bez dodatków)
Przygotować składniki:
5 jajek (umytych w gorącej wodzie)
5 łyżek dużych mąki bezglutenowej
5 łyżek płaskich cukru
pół cytryny(soczystej!) z umytą skórką
pół łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
szczypta soli
odrobina masła do wysmarowania formy
ewentualnie cukier puder do posypania upieczonego ciasta.
Wykonanie:
Przygotować foremkę do pieczenia (najlepiej podłużną, niewysoką tzw. cwibakówkę), wyłożyć papierem śniadaniowym, posmarować papier masłem, obsypać lekko mąką bezgl.
Mąkę bezglutenową przesiać przez sitko razem z pół łyżeczką proszku do pieczenia. Zetrzeć na tarle do mąki skórkę z cytryny i wymieszać.
Do miski wybić białka (żółtka do garnuszka), dodać szczyptę soli. Ubijać intensywnie trzepaczką aż piana będzie sztywna.
Następnie dodawać po łyżce cukier dalej ubijając.
Bić dalej lekko dodając powoli po jednym żółtku.
Następnie dodawać mąkę po łyżce lekko ubijając.
Pomiędzy tą czynnością wcisnąć do masy sok z pół cytryny.
Lekko i powoli zamieszać łyżką do spodu, aby nie pozostały grudki mąki.
Wylać ciasto do formy, wygładzić łyżką powierzchnię na równo.
Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 -35 minut do osiągnięcia temperatury 190°-200°.
Nie otwierać w trakcie pieczenia, bo ciasto opadnie!.
Po upływie wyznaczonego czasu (popatrzeć przez szybkę, czy ciasto jest zrumienione na wierzchu), zgasić gaz. Nie otwierać piekarnika!. Ciasto musi wystygnąć (przeznaczyć na to około 10-15 minut).
Po wyjęciu formę odstawić i przykryć ściereczką.
Ciasto z formy wyjmować jak całkiem ostygnie.
Dla urozmaicenia można zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto:
30 dag mąki bezglutenowej,
20 dag margaryny,
1/2 szklanki cukru pudru,
3 żółtka,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Tłuszcz posiekać z mąką i cukrem pudrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i upiec 2 placki.
Masa I:
1 kg jabłek,
40-60 dkg cukru,
2 łyżeczki kwasku lub soku z cytryny.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, włożyć do rondla i dusić w piekarniku. Gdy będą trochę miękkie - dodać kwasek lub sok z cytryny, a kiedy będą całkiem miękkie dodać cukier
i trzymać w piekarniku aż się rozpuści.
Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku a drugim przykryć.
Masa II:
25 dkg orzechów,
szklanka gorącego mleka,
25 dkg masła,
20 dkg cukru pudru.
Orzechy zemleć i sparzyć mlekiem gorącym. Zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło najpierw z cukrem, a następnie z orzechami.
Masą posmarować drugi placek i wstawić do lodówki.
Polewa:
7 łyżeczek wody,
7 czubatych łyżeczek cukru,
ćwierć kostki masła,
2 łyżki kakao.
Cukier i wodę chwilę gotować, następnie dodać masło i kakao i zagotować.
Polewą oblać wystudzony placek, udekorować orzechami.
2 jajka,
100 g cukru,
2 białka,
100g mąki ziemniaczanej,
2 łyżki kakao,
masło i mąka ziemniaczana do formy,
Jajka i białka ubić z dwiema łyżkami wody, dodać cukier i ubić pianę. Domieszać mąkę ziemniaczaną i kakao. Formę wysmarować masłem i posypać mąką ziemniaczaną, po czym wyłożyć ciasto. Piec w niezbyt gorącym piekarniku. Wyjąć z formy po ostudzeniu.
>> powrót2 szklanki utartego maku,
6 łyżek cukru lub 12 łyżek glukozy,
6 jajek,
łyżka masła
Źółtka utrzeć z cukrem, z białek ubić sztywną pianę. Wymieszać delikatnie mak, żółtka, pianę. Można dodać ulubiony aromat. Formę wysmarować margaryną i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 - 160 C i piec do lekkiegozarumienienia.
>> powrótRogaliki poznańskie "Marcinki" bezglutenowe
Składniki:
25 dkg mąki (duża szklanka)
1 jajo
5 dkg drożdży
6 dkg masła (lub margaryny) - w miarę miękkie
1 łyżka cukru
nadzienie rogalików może być słodkie (twarda marmolada, róża, ser) lub pikantne(mięso, farsz taki jak np. do pierogów).
cukier puder do posypania lub polewa.
Sposób wykonania:
Rozetrzeć w garnuszku drożdże z cukrem (zamienią się w płynną masę).
Na stolnicy posiekać: masło (margarynę)z jajkiem i mąką, wlać roztarte drożdże, szybko posiekać i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulkę i na okres 15 minut wstawić do lodówki na górną półkę.
Wyjąć ciasto (będzie popękane), rozwałkować na stolnicy na grubość 3 mm. Od np. pokrywki odznaczyć na cieście okrąg, podzielić przekątnymi na 8 części, (okrawki ciasta zarobić do ponownego wykrojenia koła). Powstanie kilkanaście trójkątów.
W między czasie rozgrzać piekarnik do 200° C.
Na szerszą część każdego trójkąta nakładać nadzienie. Zawijać nadzienie w stronę szpica trójkąta. Lekko zagiąć końce powstałego rożka.
Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym (do pieczenia), posmarować lekko tłuszczem i układać rogaliki w małych odstępach (będzie ich 20 - 25 szt.).
Wstawić do piekarnika na 15 minut (muszą być upieczone i zrumienione na jasny brąz).
Wyłożyć na paterę i pozostawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą. W zależności od nadzienia można urozmaicać ich wygląd zewnętrzny. Np. można polewę posypać kokosem lub orzeszkami drobno zmielonymi (typowo poznańskie).
>> powrótSkładniki na ciasto:
60 dag mąki bezglutenowej
1/2 kostki margaryny Kasi
200 g miodu sztucznego płynnego
3 całe jajka
3/4 szklanki cukru
cukier wanilinowy
2 łyżeczki sody (płaskie!)
Wszystkie składniki razem posiekać, dobrze wyrobić, podzielić na trzy części. Każdą część ciasta rozwałkować. Blachę (formatu A4) - najlepiej taką bez jednego boku - dokładnie i dość grubo wysmarować tłuszczem, ciasto delikatnie przenieść na blachę i dokładnie wyrównać na całej powierzchni rozciągając dłonią. Piec na złoty kolor w temperaturze 200oC w czasie 8 - 9 minut! Gorące ciasto wysunąć z blachy na tackę. Tak samo postępować osobno z każdą częścią ciasta, myjąc za każdym razem blachę do pieczenia.
Składniki na masę:
3 budynie waniliowe (Oetkera)
1 litr mleka
1 1/2 masła roślinnego
1 kosteczka malutka masła
1 słoik dżemu śliwkowego (330g)
odrobinę soku z cytryny
mielone orzechy do posypania (mogą być wiórka kokosowe).
Masę przygotowywać w trakcie pieczenia ciasta. Budyń ugotować. Gdy przestygnie wymieszać z masłem roślinnym i kosteczką masła. Wcisnąć sok z cytryny do smaku. Podzielić masę na 3 części.
Na spodni placek ciasta wyłożyć najpierw cały dżem a potem 1/3 masy, przykryć drugim plackiem i pokryć go następną częścią masy, przykryć trzecim plackiem. Posmarować wierzch pozostałą częścią masy i posypać orzechami luk kokosem. Wstawić ciasto do lodówki. Najlepsze jest po kilku godzinach, wtedy gdy ciasto nasiąknie dżemem i masą.
>> powrót